Doorgaan naar hoofdcontent

Kerstverhaal #hondenleven

De radio staat aan. De ene na de andere kersthit, klinkt door de boxen. Ik fluit een vrolijk deuntje mee. Sam houdt mij scherp in de gaten, er staat wat te gebeuren.

De hele ochtend sleep ik al met manden en plantenpotten. Ik verplaats accessoires die niet kerst genoeg zijn en zoek naarstig een doos kerstballen, diep weggestopt in een kast. 

Sam zijn neus wordt gestreeld door de geur van een pruttelende stoofpot. Naast de zucht die hij slaakt, zie ik zijn neus overuren draaien, waarbij hij af en toe genoeglijk smakt. Helaas is een stukje gestoofd vlees in zijn etensbak geen optie.

Als ik de doos met kerstballen heb gevonden, de accessoires hun plek hebben, de stoofpot en inmiddels ook de peertjes een vrolijk deuntje pruttelen, trek ik mijn jas aan. Sam is gelijk alert en startklaar. Verlangend kijkt hij naar me op. ‘Nee Sam’, zeg ik hardop, ‘waar zijn die  verrekte mondkapjes.’ Ik trek een la open en een pak wit-blauwe kapjes valt op de grond. Sam is er als de kippen bij en rent met het kapje een vrolijk rondje om de tafel. Als het bewuste kapje uiteindelijk in de prullenbak ligt en een verse in mijn tas zit, vertrek ik samen met Sam naar de kerstbomenboer.

Een leuke kerstboom is de uitdaging. Ik ben dit jaar ‘laat’. Dwars als ik ben vertik ik het om in juni pepernoten te eten, in december paaseieren, laat staan dat ik in oktober een kerstboom optuig. Nu is het twee weken voor kerst en ben ik onderweg naar een boom met echte naalden.

Aangekomen op de plek van bestemming, schijnen vrolijke lichtjes mij tegemoet. Geen rendier in de voortuin, maar de gevel van de boerderij is smaakvol verlicht met lampjes. Als ik uit de auto stap ruik ik de geur van een knapperend houtvuur en vanuit het huis klinken de zachte tonen van pianospel. The First Noël, mijn lievelingsnummer tijdens de kerstdagen. Ik blijf even staan en luister naar de klanken van deze prachtige melodie. 

Na enkele seconden, schrik ik op van een luide moi gevolgd door het verzoek, ‘kap d’r veur.’ Terwijl ik het mondkapje uit mijn tas vis en de hond uit de auto laat springen, vraag ik of de beste man nog kerstbomen heeft. Lachend kijkt hij mij aan, hoopvol kijk ik terug. ‘Ah’, zegt hij, ‘loop maar even mee.’ Door een stal vol met nieuwsgierige natte koeienneuzen, zie ik aan het einde twee leuke bomen staan. Sam blijft halverwege steken bij een nieuwsgierige koe, die hem vrolijk toe loeit. Ik mag kiezen welke van de twee kerstbomen mijn huis gaat opvrolijken. Blijmoedig stap ik met de gekozen boom en een doldwaze hond de auto in, terug naar huis.

Als we thuiskomen, danst Sam van pure blijdschap een minuut of vijf door de keuken. Hij heeft inmiddels enorme trek, door alle lekkere geurtjes en het dieet dat hij moet volgen. Helaas voor hem, nog geen etenstijd. Dan wordt de boom grondig besnuffeld, terwijl ik half met mijn hoofd tussen de naalden hang, til ik de kerstboom in de gekozen rieten mand.

Met een kop warme chocola en The First Noël op de achtergrond begint het allerleukste van de hele kerst. Het optuigen van de boom. Na gestoei met veertig lichtjes en een snoer die op mysterieuze wijze knopen kent die nog niet ontdekt zijn, vloek ik vier keer en overweeg een stevige scheut rum in mijn chocolademelk. Na een uur keert de rust terug. Nu begint het echt. Het optuigen van de kerstboom. Het is een vrij nauwkeurig proces waar niet te licht over gedacht moet worden. ‘Zal ik die leuke oranje druppel rechtsboven hangen of liever voor een lampje? Kijk wat schattig, dit huisje is gemaakt door mijn overgrootoma in de oorlog’. Het zilveren trompetje is de favoriet van mijn moeder en het rieten vrouwtje stond bij mijn oma op nummer 1. Ofwel de hele kerstboom hangt vol met generaties aan sentimentele meuk. Niet de meest hippe kerstboom, maar wel vol prachtige herinneringen, waardoor het project de hele middag duurt.

Als ik klaar ben, geniet ik met een rood wijntje van de boom. Sam mag voor deze keer op een kleedje naast me op de bank. Samen kijken we naar de boom, terwijl The First Noël voor de vijftiende keer door de speakers schalt. 

Inmiddels is de stoofpot klaar en staan de peertjes af te koelen. Nog twee weken en dan is het kerst. Ik heb een kleine familie waardoor we geen ontketende familieruzie hoeven te beslechten over wie wel en niet mag komen, conform Corona maatregelen. In klein lief gezelschap genieten we van het moment. Voor Sam hypoallergenic hondenvoer en voor ons een goed glas wijn. Een kerst met kleine geneugten en mooie momenten om dankbaar voor te zijn.

Voor iedereen alvast hele fijne feestdagen, een goed begin van 2021 en een poot van Sam.

#hondenleven





Populaire posts van deze blog

Afscheid #hondenleven

De laatste week in mijn huis, donderdag is het zover, dan gaan Sam en ik over naar het nieuwe huis. Dozen staan gestapeld te wachten op de verhuizers. De boekenkast die achterblijft, ziet er wat verloren uit, zonder alle kleurige kaften en tierelantijntjes. De vensterbank is leeg en het valt me nu pas op hoe ruim de badkamer is zonder smeerseltjes, flesjes en zeepjes. De aanblik hiervan helpt bij het ‘onthuizen’, hoewel ik het al weken voor elkaar krijg om de hete brij van afscheid heen te draaien. Sam is ondertussen al dagen alert. Hij springt bovenop een verhuisdoos of wijkt niet van de mat bij de voordeur. Zodra de deur opengaat, rent hij naar de auto, wacht op het geluidje van automatische ontgrendeling, springt met een soepele sprong in de achterbak, waar het wachten wordt voortgezet. Hij verliest me geen moment uit het oog en slaapt daardoor weinig. De afgelopen twee weken heb ik mijn dagen flink volgepland, zodat ik niet hoef stil te staan. Stilstaan betekent het toestaan van he

Nomade #hondenleven

“Waar een deur sluit, gaat een raam open.”  In tijden van ongemak, vliegt de filosofische onzin je om de oren. Het algoritme van sociale media voorziet in een onuitputtelijke voorraad poëtische teksten, zolang je blijf klikken. Los van algoritme geeft het leven altijd nieuwe paden om te verkennen en te bewandelen. Vooral dat laatste vindt Sam een prettige bijkomstigheid. Sinds een aantal weken wonen Sam en ik tijdelijk in een trailer, althans zo noem ik het stulpje. De stacaravan is met veel liefde door de eigenaren opgeknapt en ingericht. De grappen over de tijdelijke huisvesting zijn natuurlijk snel gemaakt. Tegenwoordig krijg ik geen appje meer zonder dat deze wordt afgesloten met #trailertrash.  Voor Sam is dit het ultieme leven. Het onderkomen staat diep weggestopt in de Drentse bossen, waar we samen verblijven tot ons nieuwe huis in de stad wordt opgeleverd. Tot die tijd zit hij onder de teken, heeft hij plezier met de buurtkonijnen en is zich aan het bekwamen als waakhond.  In m

Naoberschap #hondenleven

Sam en ik kijken elkaar aan, allebei de wallen op de knieën. Hij van het drukdoende zijn met het afbakenen van zijn territorium op de nieuwe stek. Ik, omdat ik verhuizen schromelijk onderschat heb en nu als uitgeknepen citroen door het leven ga. We moeten allebei wennen. Hij, omdat het bos 1 minuut verderop, door de wind gedragen, zijn neus streelt met smakelijke geurtjes. Ik, omdat het hier zo verrekte stil is. We wonen nu ‘op het dorp’. Op Google maps heb ik diverse korte en snelle routes richting de stad berekend. Met een elektrische fiets is de binnenstad dertig minuten, voor mij, tot dusver een belangrijk gegeven. Waar ik niet aan moet wennen zijn de aardige en leuke buren in ‘mijn straatje’. Godzijdank diverser dan in mijn dromen. Allemaal weggetrokken uit de stad om uiteenlopende redenen.  Zoals goed naoberschap betaamd, doe ik een rondje buren. Wat leuk om zo kennis te maken. Überhaupt hangt het hele dorp aan elkaar van een praatje. Bij de bakker, de slager en de dierenwinkel h